7 ananasmehun etua, jotka ovat melko makeita

By | November 3, 2023

minäMitä tulee terveystrendeihin, ananasmehu on enemmän kuin pelkkä nostalginen lapsuuden perusruoka; Se on voimalaitos, jossa on monia tärkeitä ravintoaineita. Itse asiassa ananasmehun hyödyt ovat kauaskantoisia.

Vaikka ananasmehu on ollut olemassa vuosikymmeniä, ananashedelmien historia ulottuu paljon pidemmälle. Vaikka tätä trooppista hedelmää on sanottu käytetyn muinaisista ajoista lähtien, ensimmäiset historialliset todisteet juontavat noin 3000 vuotta sitten. Ananasten kerrotaan saaneen alkunsa Amazonin sademetsistä Etelä-Amerikassa, missä paikalliset käyttivät sitä ruokaan, lääkkeisiin ja jopa työkalujen valmistukseen.

Tänään näet, että voit löytää ananasta – ja sen mukana tulevaa mehua – käytännössä kaikista suurimmista supermarketeista ympäri maata. Jos kuitenkin haluat tehdä sen itse, voit tehdä sen joko uuttolaitteella, kuten mehupuristimella, tai suuritehoisella tehosekoittimella. Kypsä ananas tuottaa täydellisen makean, mutta hapokkaan mehun. Kuitenkin, jos ananas mehutetaan ennen kuin se on täysin kypsä, tuloksena on rypistävän hapan maku – vaikka molemmat ovat saman kauniin vaalean kullanvärisiä.

Mutta ananasmehulla on paljon muutakin tarjottavaa kuin vain herkullinen maku ja upea väri, sillä se on täynnä terveyshyötyjä. Tämä johtuu sen sisältämistä vaikuttavista ravintoaineista, mukaan lukien kupari, mangaani, kalium, magnesium, foolihappo, tiamiini ja B6-, C- ja A-vitamiinit. Lisäksi löydät myös tiettyjä bioaktiivisia kasviyhdisteitä, kuten beetakaroteenia ja bromelaiinia. . entsyymi, jonka tiedetään edistävän ruoansulatusta, vahvistavan immuunijärjestelmää ja taistelevan tulehdusta vastaan. Nämä ravintoaineet johtavat erittäin vaikuttaviin terveyshyötyihin. Tässä on joitain ananasmehun merkittävimmistä eduista:

7 Pretty Sweet Ananasmehun etua

1. Vahvistaa immuunijärjestelmän terveyttä

“Ananasmehu on erinomainen C-vitamiinin lähde, jonka tiedetään tukevan immuunijärjestelmän toimintaa”, sanoo Sarah Hester, MS, RD, Pohjois-Carolinassa toimiva rekisteröity ravitsemusterapeutti. Ja vaikka ananasmehun sisältämä A-vitamiini toimii myös voimakkaana immuunijärjestelmää vahvistavana antioksidanttina elimistössä, mehun sisältämällä bromelainilla on vielä vahvempi vaikutus immuunijärjestelmään. Itse asiassa bromelainia pidetään suurelta osin karsinogeenisenä aineena. Tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, että se on myös erityisen tehokas mesotelioomaa, munasarjasyöpää ja maha-suolikanavan syöpiä, mukaan lukien paksusuolensyöpää, vastaan.

2. Tukee ruuansulatuksen terveyttä

Ananasmehun sisältämä bromelaiini tukee myös erittäin tehokkaasti ruoansulatusta. “Bromelain on voimakas entsyymi, jonka tehtävänä on hajottaa proteiineja”, Hester selittää. Tämä tarkoittaa, että tämä suosittu mehu voi olla loistava ruoansulatuspala suuren aterian jälkeen tai täydellinen lisä lihamarinadeihin. “Tuoreen ananasmehun bromelaiinipitoisuus tekee siitä itse asiassa loistavan mureuttaja”, Hester selittää. Lisäksi kun ananasmehua valmistetaan tehosekoittimella, osa sen kuitupitoisuudesta säilyy, mikä auttaa pitämään ruoansulatuksen säännöllisenä.

3. Edistää sydämen terveyttä

Sen sisältämän magnesiumin ja kaliumin ansiosta tämä vastustamaton mehu auttaa myös optimoimaan sydämen terveyttä. Tämä johtuu siitä, että molemmat mineraalit ovat elektrolyyttejä, jotka auttavat ylläpitämään tervettä sydämen rytmiä. Lisäksi kalium liittyy myös korkean verenpaineen alentamiseen, joka on yleinen sydänterveysongelma.

4. Edistää hengitysteiden terveyttä

Ananasmehun C-vitamiinin ja bromelainin yhdistelmän ansiosta tämä perheen suosikki auttaa myös parantamaan hengitysteiden terveyttä. Artikkeli, joka on julkaistu lehdessä BMJ havaitsi, että C-vitamiini voi auttaa vähentämään kohtalaisten tai vaikeiden astmakohtausten esiintyvyyttä. Sillä välin eräs vanhempi tutkimus havaitsi, että bromelainilla on terapeuttisia etuja allergisia hengityselinsairauksia vastaan. Ja vaikka sinulla ei välttämättä ole näitä sairauksia, nämä tiedot lupaavat hyvää niille meistä, jotka kamppailevat tulehduksellisten hengitystiesairauksien kanssa tavallisesta yskästä kausittaisiin allergioihin.

5. Voi parantaa ihon terveyttä

Monet meistä etsivät jatkuvasti uusia tapoja optimoida ihon terveyttä, ja ananasmehu voi olla seuraava ihon salaisuutesi. Tämä johtuu tämän makean mutta hapan mehun sisältämästä C-vitamiinista, mangaanista ja beetakaroteenista. C-vitamiinin tiedetään tukevan kollageenin tuotantoa – avain hehkuvaan, elastiseen ihoon. Samaan aikaan mangaania tarvitaan aminohapon proliinin muodostumiseen, jolla on toinen tärkeä rooli kollageenin muodostuksessa. Lisäksi beetakaroteeni voi tarjota iholle luonnollisen suojan ultravioletti (UV) valolta, mikä auttaa estämään auringon aiheuttamia vaurioita.

6. Vähentää tulehdusta

Ananasmehun sisältämä bromelaiini on myös erittäin voimakas tulehdusta ehkäisevä aine. Niin paljon, että Euroopassa sitä käytetään laajalti tulehduksen ja turvotuksen hoitoon leikkauksen jälkeen sekä haavan paranemisen nopeuttamiseen. Näiden etujen vuoksi bromelainia käytetään usein kroonisten tulehdussairauksien, kuten nivelrikon, hoitoon.

7. Edistää silmien terveyttä

Ananasmehu voi myös parantaa silmiemme terveyttä. Tämä johtuu sen sisältämistä A-, C-vitamiineista ja beetakaroteenista. Vuoden 2016 poikkileikkaustutkimuksessa todettiin, että C-vitamiini suojaa kaihia vastaan, kun taas sekä A-vitamiinin että beetakaroteenin tiedetään tukevan sekä yleistä silmien terveyttä että ikään liittyvien silmäsairauksien, kuten silmänpohjan rappeuman, oireita.

Tapoja nauttia ananasmehua

Kun ostat ananasmehua kaupasta, etsi mahdollisimman vähiten prosessoituja lajikkeita, sillä vakiokäsittely voi vähentää merkittävästi bromelainin ja hivenravinteiden aktiivisuutta lopputuotteessa. Lisäksi monet näistä säilyvistä ananasmehuista sisältävät lisättyä sokeria, mikä on haitallista yleiselle terveydelle tämän lisäaineen tulehduksellisten ominaisuuksien vuoksi. Jos löydät jäähdytettyä ananasmehua, tämä on aina parempi, koska tämä on yleensä hyvä merkki siitä, että mehu on tuoretta.

“On kuitenkin tärkeää muistaa, että mehut ovat tuotteita, jotka eivät sisällä koko ruokavaliossa olevaa kuitua”, Hester sanoo. “Kuitu on hyödyllinen aine kasviruoassa, joka auttaa pitämään ruoansulatuskanavamme kunnossa ja tasapainottaa verensokeritasojamme.”

Jos kuitenkin päätät tehdä tämän mehun kotona, tehosekoittimen käyttö voi auttaa estämään osan tästä kuidun menetyksestä, koska kulutat koko hedelmän. Vaikka tämä ei päde mehupuristimeen, voit lisätä osan ananaskuidusta takaisin ruokavalioosi käyttämällä hedelmälihaa leivonnaisissa, kaurapuurossa ja jopa granolassa.

Ja ikään kuin tarvitsisimme sitä lisää Syitä rakastaa ananasmehua, sillä on niin monia käyttötarkoituksia keittiössä. Ananasmehu sopii mainiosti cocktail- tai mocktailsekoittimeksi sekä marinadeihin, kastikkeisiin, keittoihin, muhennoksiin, friteereihin ja riisiruokiin.

Vaikka kokonainen ananas on loistava välipala, joka on täynnä kylläisiä kuituja, ananasmehu on myös erinomainen lisä terveelliseen elämäntapaan sen laajan terveyshyötyvalikoiman ansiosta – ja se on aivan herkullista.


Well+Good artikkelit viittaavat tieteellisiin, luotettaviin, ajankohtaisiin ja vankoihin tutkimuksiin jakamamme tiedon tueksi. Voit luottaa meihin matkallasi kohti hyvinvointia.

 1. Rathnavelu, Vidhya et ai. “Bromelaiinin mahdollinen rooli kliinisissä ja terapeuttisissa sovelluksissa.” Biolääketieteen raportit Vol. 5.3 (2016): 283-288. doi:10.3892/br.2016.720

 2. Rathnavelu, Vidhya et ai. “Bromelaiinin mahdollinen rooli kliinisissä ja terapeuttisissa sovelluksissa.” Biolääketieteen raportit Vol. 5.3 (2016): 283-288. doi:10.3892/br.2016.720

 3. Lee, Jung-Ha et ai. “Bromelaiinin mahdollinen käyttö luonnollisena suun kautta otettavana lääkkeenä, jolla on syöpää estävä vaikutus.” Ruokatiede ja ravitsemus Vol. 7.5 1656-1667. 1. huhtikuuta 2019, doi: 10.1002/fsn3.999

 4. Pillai, Krishna et ai. “Bromelaiinin syöpää estävä ominaisuus, jolla on terapeuttista potentiaalia pahanlaatuisessa peritoneaalisessa mesotelioomassa.” Syöpätutkimus Vol. 31.4 (2013): 241-50. doi:10.3109/07357907.2013.784777

 5. Gani, MBA, Nasiri, R., Hamzehalipour Almaki, J. et ai. “Tuoreiden ananasmehujen antiproliferatiivinen vaikutus in vitro munasarja- ja paksusuolensyöpäsolulinjoihin.” Int J Pept Res Ther 21(2015): 353–364. doi: 10.1007/s10989-015-9462-z

 6. Amini, Afshin et ai. Bromelainin sytotoksiset vaikutukset ihmisen maha-suolikanavan karsinoomasolulinjoissa (MKN45, KATO-III, HT29-5F12 ja HT29-5M21). OnkoTargetit ja terapia Vol. 6 403-9. 16. huhtikuuta 2013, doi:10.2147/OTT.S43072

 7. Chang, Tung-Cheng et ai. “Bromeliini estää paksusuolen syöpäsolujen kykyä lisääntyä aktivoimalla ROS-tuotantoa ja autofagiaa.” Plus yksi Vol. 14.1 e0210274. 18. tammikuuta 2019, doi: 10.1371/journal.pone.0210274

 8. Agrawal, Paridhi et ai. “Bromelain: Tehokas kasvilääke.” Cureus Vol. 14.8 e27876. 11. elokuuta 2022, doi: 10.7759/cureus.27876

 9. Ellison, David H. ja Andrew S. Terker. “Miksi äitisi oli oikeassa: kuinka kaliumin saanti alentaa verenpainetta.” American Clinical and Climatological Associationin liiketoimet Vol. 126 (2015): 46-55.

 10. Olin, J. Tod ja Michael E. Wechsler. “Astma: patogeneesi ja uudet lääkkeet hoitoon.” BMJ (kliinisen tutkimuksen toimittaja) Vol. 349 g5517. 24. marraskuuta 2014, doi:10.1136/bmj.g5517

 11. Secor, Eric R Jr et ai. “Bromeliini rajoittaa hengitysteiden tulehdusta ovalbumiinin aiheuttamassa vakiintuneen astman hiirimallissa.” Vaihtoehtoiset hoidot terveydessä ja lääketieteessä Vol. 18.5 (2012): 9-17.

 12. Pullar, Juliet M et ai. “C-vitamiinin rooli ihon terveydessä.” ravintoaine Vol. 9.8 866, 12. elokuuta 2017, doi: 10.3390/nu9080866

 13. Muhammad, Zehra Abdul ja Tashfeen Ahmad. “Ananaksesta uutetun bromelainin terapeuttiset sovellukset kirurgisessa hoidossa – katsaus.” JPMA. Pakistanin lääkäriliiton lehti Vol. 67.1 (2017): 121-125.

 14. Pavan, Rajendra et ai. “Bromelainin ominaisuudet ja terapeuttiset käyttötarkoitukset: katsaus.” Bioteknologian tutkimus kansainvälisesti Vol. 2012 (2012): 976203. doi: 10.1155/2012/976203

 15. Yonova-Doing, Ekaterina et ai. “Geneettiset ja ravitsemukselliset tekijät, jotka vaikuttavat ydinkaihien etenemiseen.” Oftalmologia Vol. 123.6 (2016): 1237-44. doi:10.1016/j.ophtha.2016.01.036

 16. Thirunavukarasu, Arun J et ai. “A-vitamiini, systeemiset T-solut ja silmä: keskity rappeutuviin verkkokalvon sairauksiin.” Ravinnon rajat Vol. 9 914457. 18.7.2022, doi:10.3389/fnut.2022.914457

 17. Johra, Fatima Tuj et ai. “Mekanistinen katsaus β-karoteenista, luteiinista ja zeaksantiinista silmäterveyteen ja -sairauksiin.” Antioksidantit (Basel, Sveitsi) Vol. 9.11 1046. 26.10.2020, doi:10.3390/antiox9111046


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *