6 ajanjaksoa, jotka perustuvat usein kysyttyihin kuukautisia koskeviin kysymyksiin

By | September 21, 2023

NEi ole väliä kuinka monta kertaa olet lukenut sen Huoli ja huoli sinusta Yläasteella oppitunnit (ja miten ne toimivat) ovat edelleen melko hämmentäviä. Ehkä se johtuu siitä, että tuo kiusallinen “Aikuinen”-video, jonka sinun piti katsoa viidennellä luokalla, ei selittänyt muuta kuin tytön huutavan kirjastossa saadakseen hänen “erän”. Ehkä se johtuu siitä, että seksikasvatus Yhdysvalloissa on valitettavan riittämätöntä. Ehkä se johtuu siitä, että koko yhteiskunta on vielä hieman epäröivä puhuessaan avoimesti historiallisista tosiseikoista ja myyteistä. Oli syy mikä tahansa, se tarkoittaa, että monet meistä (minä mukaan lukien) ovat edelleen melko hämmentyneitä joistakin kuukautiskierron yksityiskohdista.

Selvittääksemme hämmennystä pyysimme yhdeksää terveydenhuollon ammattilaista (OB/GYN-lääkärit ja sairaanhoitajat) jakamaan kysymykset, joita heille kaikille esitetään. The. Aika. Jos kuulet nämä kysymykset säännöllisesti, on hyvä mahdollisuus, että ajattelet niitä itse.

1. “Mikä on “normaali” jakso?”

Rehellinen? Se riippuu. ”On tärkeää tietää, että jokainen [person] voi olla heille rutiineja ja normaaleja kiertokuluja”, gynekologi Jyoti Desai, MD, FACOG ja apulaisprofessori Nevadan yliopistosta, Las Vegasin lääketieteellisestä korkeakoulusta. Se, mikä on normaali toimintatapa yhdelle henkilölle (esim. hyytymistä tai vain kaksi päivää kestävä ajanjakso), ei välttämättä ole “normaalia” toiselle henkilölle.

On kuitenkin olemassa joitain yleisiä ohjeita, jotka voivat auttaa henkilöä määrittämään, onko hänen verenkiertonsa normaalia vai ei. “Kierot, jotka tapahtuvat 21-35 päivän välein ja [periods that] Viimeiset 2–7 päivää katsotaan säännöllisiksi tai normaaleiksi, sanoo tohtori von Blut, sanoo tohtori. Lauren Nelson, synnytys- ja gynekologian apulaisprofessori George Washingtonin lääketieteen ja terveystieteiden koulusta. “[However] Liiallisen verenvuodon käsitys on tärkeämpää kuin todellinen määrä.” Lue: Jos sinusta tuntuu, että vuodot yhtäkkiä normaalia raskaammin kuukautisten aikana, keskustele lääkärisi kanssa mahdollisimman pian.

Kuukautesi pituus voi myös muuttua ajan myötä, sanoo June Gupta, NP, Planned Parenthood Federation of America:n lääketieteellisten standardien apulaisjohtaja. Tämä tarkoittaa, että se mikä oli normaalia sinulle, kun sait kuukautisesi ensimmäisen kerran. Kuukautisten alkaminen voi olla erilaista kuin normaali nyt. “Kuukautistenne ensimmäisten vuosien aikana ne eivät välttämättä tule samaan aikaan joka kuukausi. Saatat vuotaa enemmän tai vähemmän verta tai sinulla voi olla erilaisia ​​PMS-oireita”, Gupta sanoo. “Mitä vanhemmaksi tulet, sitä säännöllisempiä kuukautisistasi tulee ja on helpompi tunnistaa, mikä on sinulle “normaalia”.

Etkö ole varma, mikä on “normaalisi”? Kokeile jaksoseurantasovellusta, sanoo Dr. Karen Duncan, Apulaisprofessori NYU Langone Healthin synnytys- ja gynekologian laitoksella. “Tämä on loistava tapa saada käsiinsä syklistäsi ja selvittää tyypillinen syklin pituus”, sanoo tohtori. Duncan. “Kuulukiertosi seuranta on myös loistava tapa tietää hedelmällisimmät päiväsi joka kuukausi, jos yrität tulla raskaaksi. On myös hyvä tietää, haluatko välttää raskauden.”

2. “Miksi ehkäisy vaikuttaa ihmisen verenkiertoon?”

Ensimmäiset asiat ensin: Käyttämäsi BC:n tyypistä riippuen se ei välttämättä ole edes “oikea” jakso. “Vaikka sinulla olisi kuukautiset hormonaalisten ehkäisypillereiden käytön aikana, ne eivät sinänsä ole luonnollisia kuukautisia”, selittää tohtori. Stephanie McClellan, Tia Clinicin ylilääkäri.

Useimmat ehkäisypillerit estävät raskauden estämällä munasarjojasi vapauttamasta munasolua joka kuukausi. (Ilman munasolua siittiö ei voi hedelmöittää mitään.) American College of Obstetrics and Gynecologyn mukaan pillereiden vapauttamat hormonit ohentavat myös kohdun limakalvoa. Tämän tyyppisessä ehkäisyssä “jaksoa” kutsutaan vieroitusvuodoksi, sanoo tohtori. McClellan, koska ehkäisypakkauksessasi tapahtuu viikon aikana, että otat lumetabletteja – hormonitasosi laskee, mikä saa limakalvon ohenemaan. “Ehityspillereiden aiheuttama verenvuoto liittyy itse asiassa hormonaalisen tuen menettämiseen, jonka pilleri antaa sinulle joka päivä”, hän sanoo.

Jos käytät pitkävaikutteista, palautuvaa ehkäisyä, kuten implanttia tai hormonaalista kierukkaa, Dr. McClellanilla saattaa esiintyä tiputtelua tai ei ollenkaan verenvuotoa. (Esimerkiksi joka viides Mirena-kierukkaa käyttävästä ihmisestä kuukautiset loppuvat kokonaan vuoden kuluessa asennuksesta.) Kierukan hormonit ohentavat kohdun limakalvoa (samanlailla kuin pilleri), mutta kierukka vapauttaa hormoneja koko ajan. Aika – eikä anna sinulle mahdollisuutta käydä läpi tätä “vetoamista”.

“Päinvastoin kuparikierukat, jotka eivät sisällä hormoneja, mutta toimivat steriilin tulehduksen läpi, aiheuttavat raskaampaa verenvuotoa ja lisää kuukautiskipuja”, Dr. McClellan. Ilman hormoneja mikään ei voi ohentaa kuukautisten limakalvoja tai muuten estää niitä.

3. “Kuinka tarpeellisia kuukautiset ovat?”

Riippuu keneltä kysyt. Vaikka jotkut hormoniasiantuntijat väittävät, että kuukautiset ovat tärkeä osa kohtua sairastavien ihmisten terveyttä, Johns Hopkins Medicinen Minimally Invasive Gynecologic Surgery -järjestön AAGL Fellowshipin johtaja, MD, Karen Wang sanoo, että kuukautiset ovat tärkeitä hormonaalisessa ehkäisyssä. ei tarpeellista. “Minä“On OK, jos otat pillereitä jatkuvasti yli kuukauden ajan kiertosi tukahduttamiseksi tai jos sinulla on progestiinikierukka”, sanoo tohtori. Wang. “Et tarvitse kuukautisia kohtuun huuhtelemiseen.”

On tietysti monia syitä, miksi et ehkä halua kuukautisia ollenkaan. Armeijassa työskentelevät naiset valitsevat usein kierukan tai muita pitkävaikutteisia ehkäisymuotoja, jotka tyypillisesti vähentävät kuukautiskierron tiheyttä, koska kuukautistuotteiden saanti voi olla vaikeaa käytön aikana. Transsukupuoliset, sukupuoleen sopimattomat tai ei-binaariset ihmiset voivat myös jättää kuukautisensa väliin, koska jo sen tekeminen voi laukaista sukupuolidysforian (psykologinen tila, jossa henkilö kokee ristiriidan sukupuoli-identiteettinsä ja sukupuoli-identiteetin välillä). ne syntyessään oli, on). mikä voi johtaa itsetuntoongelmiin ja muihin mielenterveysongelmiin, kuten masennukseen).

Jos koko “miksi kuukautiseni ovat tarpeelliset?” -juttu, jonka kanssa kamppailet – oletetaan, että sinulla on erityisen kivuliaita kuukautisia – muista ottaa se esille OB/gyn-lääkärisi kanssa, niin he keskustelevat siitä. mitä tapahtuu.

4. “Miksi kuukautiset ovat joskus epäsäännöllisiä?”

Tämä on tärkeä kysymys, joka on keskusteltava lääkärisi kanssa. “Epäsäännölliset kuukautiset eivät ole normaaleja, ja niillä voi olla monia eri syitä”, selittää Norbert Gleicher, MD, FACOG, FACS, Center for Human Reproduction -keskuksen perustaja. NIH:n mukaan epäsäännölliset kuukautiset voivat tarkoittaa sitä, että kuukautisten välillä on yli 35 päivää, että verenvuoto on erittäin runsasta tai kestää yli viikon tai että kuukautisten välillä esiintyy jopa epätavallista tiputtelua.

DR. Gleicher sanoo, että ihmisten, jotka huomaavat tällaisia ​​​​muutoksia kuukautisissaan, tulisi keskustella gynekologinsa kanssa mahdollisimman pian. “Epäsäännölliset kuukautiset eivät automaattisesti tarkoita lääketieteellistä ongelmaa, mutta ne pitäisi tutkia”, hän sanoo. Lääketieteellisiä syitä kuukautisten poisjäämiseen voivat olla perimenopaussi ja munasarjojen monirakkulatauti (terveystila, jossa henkilöllä on munasarjakystat, epäsäännölliset kuukautiskierrot ja/tai kohonneet androgeenitasot), hän sanoo. Ei-lääketieteellisiin syihin kuuluvat matkustaminen, erityisesti matkustaminen aikavyöhykkeiden yli, ja riittävän rasvan puute, mikä on yleistä kilpaurheilijoilla.

5. “Mitä se tarkoittaa, kun kuukautisteni veren väri muuttuu?”

Älä huoli siitä liikaa. Vaikka kuukautisten veren väri voi antaa vihjeitä siitä, mitä kehossasi tapahtuu, se ei yleensä ole tärkein mitta kuukautistesi yleisen terveyden ymmärtämiseksi. “Kuukautistenne väri on luultavasti vähiten tärkeä”, selittää tohtori. Jennifer Conti, OB-GYN Stanford Health Caressa. ”Olemme paljon enemmän huolissamme siitä, kuinka usein vuodot, kuinka raskas tai kevyt virtaus on ja kaikki siihen liittyvät oireet, kuten kipu, migreeni tai mielialan vaihtelut. Veren väri voi vaihdella sen mukaan, kuinka nopeasti tai hitaasti veri virtaa. Ne lähtevät kohdusta, mutta niillä ei itse asiassa ole kliinistä merkitystä.”

FWIW, ruskea jakson veri on melko yleinen väri, Sherry Ross, OB-GYN, kertoi aiemmin Well+Goodille. “Alussa, [menstrual] “Veri on yleensä kirkkaan punaista väriä ja lopulta näyttää ruskealta tai mustalta”, hän sanoi. Yleensä se on vain vanha veri, joka on hapettunut, eikä yleensä ole mitään syytä huoleen.

6. “Miksi kuukautiset ovat niin kipeitä?”

Prostaglandiinit ovat syyllisiä, sanoo tohtori. Jessica Shepherd, Roryn lääketieteellinen neuvonantaja, naisten online-terveyspalvelu, ja gynekologinen kirurgi Baylor University Medical Centerissä. Näitä hormoneja tuotetaan kohdun limakalvossa ja ne ovat mukana kehon luonnollisessa tulehdus- ja paranemisvasteessa. Ne auttavat myös säätelemään kuukautiskiertoa, ovulaatiota ja jopa stimuloimaan synnytysprosessia.

” [prostaglandin] “Tasot ovat korkeat alussa ja laskevat syklin aikana, ja tyypillisesti kipu vähenee, kun prostaglandiinitasot laskevat”, sanoo tohtori. Paimen. Liiallinen kipu, joka ei näytä paranevan kuukautisten edetessä, voi kuitenkin olla merkki siitä, että jotain on vialla, hän lisää. “Tämä voi olla merkki ongelmista, kuten endometrioosista, fibroidista tai lantion kipuoireyhtymistä.” Siksi on tärkeää käydä gynekologilla, kun kipu alkaa keskustella kivun hallinnasta ja varmistaa, ettei muita ole olemassa. .”

Todelliset naiset kertovat, mitä he toivoivat tietävän ennen kierukan hankkimista. Ja näin voit omaksua ajanjakson positiivisuuden aikuisena.

Toimittajamme valitsevat nämä tuotteet itsenäisesti. Jos ostat linkkien kautta, Well+Good voi saada palkkion.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *