5 syömishäiriömyyttiä lakata uskomasta

By | September 20, 2023

AAinakin yhdeksällä prosentilla maailman väestöstä on diagnosoitu syömishäiriö, mutta entä ihmiset, jotka jäävät diagnostisten parametrien ulkopuolelle, mutta silti kuuluvat syömishäiriömerkinnän alle – ja mikä ero on? Syömishäiriöt voivat vaihdella lievistä vakaviin, mutta yksi asia on jatkuvaa: syömishäiriöistä kärsivät ihmiset kokevat yhä enemmän stressiä ja ahdistusta siitä, mitä he syövät.

Ruokavaliota vastustavan kulttuurikasvatuksen ja intuitiivisen syömisen myötä ymmärrämme nyt paremmin, kuinka menneisyyden äärimmäiset ruokavalioviestit ovat vaikuttaneet meihin kaikkiin. Villitysruokavaliot, tiukat ravitsemussäännöt ja haitalliset kalorisuunnitelmat ovat pitäneet meissä yhteiskuntana vahvasti sukupolvien ajan.Vaikka syömishäiriöt ovat määrittäneet kriteerit laboratorioarvoille, elintärkeille oireille tai käyttäytymismalleille, jotka tekevät diagnoosista selvemmän, syömishäiriöt ovat jonkin verran epäselviä, mikä johtaa moniin syömishäiriöihin liittyvien myyttien hyväksymiseen totuudeksi. Saattaa näyttää siltä, ​​että jollakulla on yleinen pelko painon noususta, joku on juuttunut öiseen stressin syömiskiertoon tai joku kokee paljon syyllisyyttä ruokailutottumuksistaan. Monet asiantuntijat näkevät syömishäiriöt kirjossa: joillakin on vakavampia seurauksia kuin toisilla.

Riippumatta siitä, missä taajuudessa joku osuu, hänen elämänlaatunsa ja mielenterveytensä kärsivät todennäköisesti. Syömishäiriöiden kanssa kamppailevien tulisi tietää, että on täysin mahdollista parantaa suhdettasi ruokaan ja löytää parempi tasapaino – sekä henkisesti että fyysisesti.

Tutkitaan tarkasti, mitä syömishäiriömyyttejä sinun pitäisi lakata uskomasta ja selvitetään totuus näiden ruokailutottumusten takana, jotka saattavat saada sinut tuntemaan olosi jumissa.

5 myyttiä syömishäiriöistä, jotka eivät ole totta

Myytti 1: Syömishäiriöillä on stereotyyppinen “ulkonäkö”

Monet ihmiset ajattelevat, että syömishäiriöt vaikuttavat vain nuoriin, laihoihin, valkoisiin naisiin, mutta se ei ole totta. Työskentelen käytännössä kaikenikäisten, -kokoisten ja -taustaisten naisten (ja myös miesten!) kanssa. Näen nuoria naisia ​​12-vuotiaista yli 70-vuotiaisiin naisiin. Työskentelen miesten kanssa, jotka ovat juuttuneet jojo-laihdutusmalliin, joka saa heidät tuntemaan olonsa stressaantuneeksi ja jotka ovat ruokailuaikataulussa. Hoidan eri alkuperää ja etnistä alkuperää olevia ihmisiä, joilla on samanlaisia ​​ongelmia.

Tämä korostaa muun muassa sitä, että kukaan ei ole täysin suljettu syömishäiriön riskin ulkopuolelle. Riippumatta historiastasi, ruokavaliokulttuuristasi ja yhteiskunnallisesta paineesta mukautua tiettyyn kauneusstandardiin, käsityksesi siitä, mitä sinun on tehtävä ollaksesi terve, voi vaikuttaa.

Kelsey Kunik, RDN, Fin vs Fin -ravintoterapeutti, jakaa omia kokemuksiaan: ”Rekisteröitynä ravitsemusterapeuttina olen nähnyt syömishäiriöitä, joiden vakavuusaste vaihtelee kaiken ikäisillä, rodullisilla, tulotasoilla ja kokoisilla ihmisillä. 85-vuotiaasta kroonisista sairauksista kärsivästä naisesta, joka ei syönyt tiettyyn aikaan yöstä, koska hän ei halunnut lihoa, nuoreen äitiin, joka halusi parantaa suhdettaan ruokaan ja lopettaa makeisten syömisen. Aikaa kulunut, syömishäiriöt voivat kärsiä kuka tahansa.”

Myytti 2: Voit kertoa, kun jollain on syömishäiriö

Sen lisäksi, että syömishäiriöistä kärsivillä ihmisillä ei ole yhtä “ulkonäköä”, on toinenkin syy, miksi on todella vaikea havaita jonkun, joka osallistuu näihin haitallisiin käytöksiin: ihmiset, jotka osallistuvat tällaisiin käytöksiin, ovat todella hyviä piilottamaan ne. .

Syömishäiriöistä kärsivät ihmiset elävät usein häpeänä ja syyllisinä ruokailutottumuksistaan. Tämä häpeän taso voi pitää jonkun hyvin yksityisenä. Kun uusi asiakas pyytää apua, hän on usein kamppaillut vuosia tai jopa vuosikymmeniä ennen kuin hän on päättänyt hakea tukea.

Epäselvät ruokailutottumukset ovat salakavalia. Kouluttamattomasta henkilöstä voi yksinkertaisesti näyttää siltä, ​​että ystäväsi tai rakkaasi välittää yhtäkkiä enemmän terveydestään, ruokavaliostaan ​​tai kuntoilurutiineistaan. Et näe niitä monia tapoja, joilla he voivat tuntea olonsa stressaantuneeksi ja hukkua tämän uuden elämäntavan takia.

Myytti 3: Syömishäiriöistä kärsivät ihmiset ovat pinnallisia

Koska syömishäiriöt liittyvät usein ruokaan ja kehonkuvaan, monet ihmiset olettavat virheellisesti, että henkilön ponnistelut ovat turhuutta. Tämä ei kuitenkaan voisi olla kauempana totuudesta. Syömishäiriöistä kärsivät ihmiset oppivat usein, että ruokavalion, painon tai harjoitusrutiinien hallinta voi auttaa heitä pysymään hallinnassa ja selviytymään elämän stressitekijöistä. Itse asiassa traumaattisen tai stressaavan tapahtuman kokeminen on lisääntynyt syömishäiriöiden kehittymisen riskitekijä.

Puhuttuamme Caroline Youngin, MS, RD, LD, RYT:n, Whole Self Nutritionin ja syömishäiriöravitsemusterapeutin omistajan, olimme molemmat yhtä mieltä siitä, että monet ihmiset uskovat syömishäiriöiden olevan pinnallisia, vaikka se ei olisikaan totta. ”Ihminen kehittää tyypillisesti syömishäiriökäyttäytymistä selviytyäkseen kovista tunteista ja elämänkokemuksista, kuten suurista muutoksista, kuten avioerosta, yliopistoon menosta tai lapsen saamisesta. Vaikka syömishäiriöt eivät olekaan terveellisiä selviytymistaitoja, niillä on lähes aina emotionaalinen tarkoitus”, Young kertoo.

Myytti 4: Syömishäiriöt ovat vaarattomia

Elämme kulttuurissa, joka loistaa syömishäiriöitä. Kiitämme ihmisiä heidän pyrkimyksistään laihtua, jättää aterioita väliin, syödä mahdollisimman vähän tai noudattaa rajoittavaa ruokailusuunnitelmaa. Korostamme hienovaraisilla ja ei niin hienovaraisilla tavoilla, että ihmisten tulisi osallistua näihin rajoittaviin käytöksiin. Syömishäiriöt voivat kuitenkin muuttua vakavammiksi ja lopulta johtaa syömishäiriöön.

“Koska syömishäiriöt ovat niin normalisoituneita kulttuurissamme, käyttäytyminen, kuten hiilihydraattien saannin rajoittaminen, aterioiden väliin jättäminen tai harjoittelu “ansaitakseen” tietyn aterian, ovat sosiaalisesti hyväksyttäviä, eikä niitä tyypillisesti pidetä vaarallisina. Syömishäiriö voi kuitenkin varmasti johtaa täysimittaiseen, hengenvaaralliseen syömishäiriöön”, Young korostaa.

Myytti 5: Voit hallita syömishäiriöitä itse

Kun kamppailet syömishäiriöiden kanssa, voi olla helppoa verrata itseäsi syömishäiriöstä kärsiviin ja tuntea, että se, minkä kanssa kamppailet, “ei ole niin paha” kyvyssäsi elää elämääsi. vaikuttaa ihmissuhteisiisi tai edistää parempaa stressi, ansaitset tukea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *