5 myyttiä intuitiivisesta syömisestä lakata uskomasta eiliseen

By | September 14, 2023

bVuonna 1995 ravitsemusasiantuntijat Evelyn Tribole, RDN, ja Elyse Resch, RDN, ravistivat ruokavaliokulttuuria yksinkertaisella mutta vallankumouksellisella idealla kehon vahvistamiseksi: intuitiivisella syömisellä. Ruokailutyyli – joka suosittelee kiinnittämään huomiota vaistoihin, tunteisiin ja ajatuksiin syömistä päätettäessä – synnytti myydyimmän kirjan sekä työkirjoja teini-ikäisille ja aikuisille. Tavoitteena oli saada ihmiset (erityisesti syömishäiriöistä toipuvat) harkitsemaan uudelleen ruokailutottumuksiaan ja elämäntapojaan keskittymättä painoon tai kehonkuvaan.

Tämä ajatus on ristiriidassa perinteisten “ruokavalioiden” kanssa, jotka tyypillisesti rohkaisevat jonkinlaisiin rajoituksiin (olipa se sitten syömään vähemmän, kuluttamaan vähemmän hiilihydraatteja tai jättämään pois tietty ruokaryhmä) ja noudattamaan tiettyjä, luovuttamattomia sääntöjä painon pudottamiseksi ja terveyden ylläpitämiseksi. Siksi jopa 25 vuotta sen virallisen luomisen jälkeen on olemassa lukuisia myyttejä intuitiivisesta syömisestä.


Asiantuntijat tässä artikkelissa

  • Taylor Wolfram, RDN, Taylor Wolfram, RDN, on ravitsemusterapeutti ja terveyskirjailija, joka auttaa ihmisiä löytämään ruoan ilon ja tavoittelemaan terveyttä ja hyvinvointia painoon keskittymättä.

Intuitiivinen syömiseen keskittynyt ravitsemusasiantuntija Taylor Wolfram, RDN, uskoo, että elämäntapaan liittyvä hämmennys johtuu siitä, että ihmiset ymmärtävät sen määritelmän väärin. “Todella ytimekäs tapa kuvata sitä, jota tekijät käyttävät – ainakin siinä tavassa, jolla he esittävät sen lääkäreille – on, että intuitiivinen syöminen on vaistojen, tunteiden ja ajattelun dynaaminen vuorovaikutus”, Wolfram sanoo. Mutta sekin voi tuntua hyvin epämääräiseltä ja hämmentävältä, varsinkin kun yhteiskunnana olemme tottuneet noudattamaan ravitsemussääntöjä ja ohjeita.

Tehdäkseen tästä ruokailutyylistä konkreettisemman, Resch ja Tribole kehittivät kymmenen noudatettavaa ohjaavaa periaatetta, mukaan lukien nälän kunnioittaminen, harjoittelu sen iloksi ja persikoiden yhdistäminen ruokaan maailmassa, jossa ruokavaliokulttuuri ei ole taloudellisesti kannattavaa. Ihmiset ovat panostaneet tähän. . Silti on paljon tilaa hämmennykselle – varsinkin kun ruokavaliokulttuuri tulee peliin.

Jos mietit, mikä tämä epätavallinen ei-ruokavalio on Ja Jos näin ei ole, Wolfram sanoo, että voi olla hyödyllistä palata tähän vaiston, tunteen ja ajattelun kolminaisuuteen. Alla hän luettelee viisi yleisintä väärinkäsitystä intuitiivisista ruokavalioista, jotka hän kuulee aivan liian usein, ja kumoaa ne.

5 yleisintä myyttiä intuitiivisesta syömisestä, joiden on kuoltava tässä ja nyt1. Myytti: Painonpudotus voidaan saavuttaa intuitiivisella syömisellä

Wolframin mukaan ruokavaliokulttuuri on omaksunut osia intuitiivisen syömisen kielestä – kuten “nälkään huomion kiinnittäminen” “mielettömän ylensyömisen hillitsemiseksi”. Nämä ajatukset tarkoituksellisuudesta syömisessä ovat varmasti osa intuitiivista syömistä, mutta jotkut vaikuttajat ja jopa ravitsemusasiantuntijat esittävät niitä usein keinoina auttaa selkeästi painon ja nälän hallinnassa. (Blogilatesin perustajan Cassey Hon kiistanalainen “banaanitesti” TikTokissa on esimerkki tästä käytännössä.)

Wolfram sanoo, että tämä yhteiskäyttö on ristiriidassa intuitiivisen syömisen alkuperäisen tarkoituksen kanssa. “Jos joku sanoo: “Poista loput viisi kiloa intuitiivisen syömisen avulla”, se on iso punainen lippu, eikä hän ymmärrä, mitä intuitiivinen syöminen on. Kun luet kirjaa ja siihen liittyvää tutkimusta, on selvää, että se on intuitiivista.” “Syöminen on täysin tahatonta painonpudotusta”, Wolfram sanoo – mikä tarkoittaa, että aktiivinen, tarkoituksellinen painonpudotus ei ole tavoite tai etu filosofia on.

Alissa Rumsey, MS, RD, sertifioitu intuitiivisen syömisen konsultti ja Alissa Rumsey Nutrition and Wellnessin omistaja, sanoi aiemmin Well+Goodille: “Jos et hylkää kokonaan ruokavaliokulttuuria tai aikomusta laihtua, niin luultavasti hylkäät.” Minun on vaikea löytää todellista rauhaa, joka tulee intuitiiviseen syömiseen”, Rumsey sanoo. Tämä ei tietenkään tapahdu yhdessä yössä – kuten Rumsey sanoi, intuitiivinen syöminen on “dynaaminen prosessi”, joka tulee ajan ja harjoituksen myötä.

2. Myytti: Intuitiivisessa syömisessä on kyse vaistoista

Olet ehkä kuullut hämärän liiallisen yksinkertaistamisen, jonka mukaan intuitiivisessa syömisessä on kyse ruoasta “luottamuksesta” – ja se ei yksinkertaisesti ole totta. “Yksi väärinkäsitys, jonka näen, on se, että ihmiset ajattelevat, että intuitiivinen syöminen on vain vaiston seuraamista, eivätkä he ymmärrä, että tunteilla ja ajatuksella on rooli – mikä oikeastaan ​​vain osoittaa, kuinka monimutkaista intuitiivinen syöminen on ja kuinka ihminen “Tiedän, että ihmiset todella tarvitsevat syvempää oppimista ja harjoittelua ymmärtääkseen todella, mitä se on”, Wolfram selittää.

Esimerkiksi, jos huomaat, että kehosi haluaa jälkiruokaa, mutta mielesi ei – mikä luultavasti oli asian laita syvä Ruokavaliokulttuurin vaikutuksesta – alkaa häpeämään sinua siitä ja tajuaa, että jännitys on osa intuitiivisen syömisen työtä. Itse asiassa yksi Tribolen ja Reschin luomista kymmenestä pilarista on kyseenalaistaa, miksi ihminen tuntee tietyn käyttäytymisen ruoan ympärillä. Tämä vaatii vaistoa, ajattelua, Ja Tunteet – eikö?

3. Myytti: Intuitiivinen syöminen tarkoittaa vain pizzan ja munkkien syömistä koko ajan

Intuitiivisen syömisen arvostelijat jäävät usein kiinni sen periaatteisiin: syöminen nälkäisenä ja kylläisyyden tunteminen; Väite, jonka mukaan tämä johtaisi siihen, että ihmiset vain “syövät roskaa”, on jatkuva terveysalalla. Mutta se on kaukana totuudesta, Wolfram sanoo.

Itse asiassa jotkut tutkimukset osoittavat, että kun joudut kosketuksiin ruoan kanssa riittävän usein, kaipaat sitä vähemmän, koska aivosi eivät näe sitä uutuutena. “Ihmiset kokevat usein, että he tuntevat olonsa parhaaksi, kun he syövät monenlaisia ​​​​ruokia, mukaan lukien siteeratut “terveelliset ruoat” ja jalostetummat tai prosessoidut ruoat. Jotkut saattavat kutsua sitä roskaruokaksi, mutta minä tykkään kutsua sitä hauskaksi ruoaksi”, Wolfram sanoo. Poistamalla ruokavaliokulttuurissa vallitsevat mielivaltaiset rajoitukset ja häpeän tunteet ruuan ympäriltä ja antamalla ihmiset syömään sitä, mikä sillä hetkellä tuntuu oikealta, he voivat löytää paremmin luonnollisen tasapainon, joka sopii yksilölliseen kehoon ja tarpeisiin.

4. Myytti: Et voi oppia syömään intuitiivisesti – joko synnyt taitavaksi tai et ole

Tehdään yksi asia selväksi: “Ehkä hän on syntynyt sen kanssa, ehkä se on intuitiivista syömistä” ei ole asia.

“Ruokintakulttuurilla on paljon tekemistä vanhemmiemme, hoitajiimme, taloon, jossa kasvoimme, siihen, kuinka ruokaamme kohdeltiin ja oliko siellä mitään rajoituksia, käskettiinkö meitä tyhjentää lautaset vai mitä ei.” Haluamme syödä parsakaalimme ennen kuin voimme syödä jälkiruokaa. Suuri osa suhteestamme ruokaan vaikuttavat nuo todella muotoilevat alkuvuodet. Joskus asioista, joita emme edes muista”, Wolfram sanoo. Toisin sanoen kukaan (tai hyvin harvat ihmiset) ei saavuta aikuisuutta vahingoittumatta ruokavaliokulttuurista. Mutta se ei tarkoita, että tämän suhteen korjaamisen oppiminen olisi mahdotonta – ja väittää, että jotkut ihmiset eivät pysty tekemään niin, on alentuvaa ja epätarkaa.

Intuitiivisen syömisen oppiminen voi näyttää erilaiselta kaikille, mutta niin se on vielä oppii. Sinun intuitiivinen syömismatkasi näyttää erilaiselta kuin minun, mutta toinen meistä ei välttämättä ole “luonnollisempi” kuin toinen – eikö niin?

5. Myytti: Nälkä ja kylläisyys ovat intuitiivisen syömisen opasvaloja

Nälkäsignaalien kunnioittamisen oppiminen on intuitiivisen syömisen pilari, mutta se on vain pilari. Se ei kerro vaistojesi, tunteidesi ja ajatusten koko tarinaa.

“Toinen lause, jonka sanon usein: “Voi, syön kun olen nälkäinen ja lopetan, kun olen kylläinen – se on intuitiivista syömistä.” Näin ei ole ollenkaan; “Se on pieni ja tärkeä osa sitä”, hän sanoo. Onko kylläisyyden taustalla ruokavaliomentaliteetti? Oletko hyväksynyt kehosi muotosi? Juoksetko, uitko tai tanssitko pelkästä ilosta? Intuitiivinen syöminen ei ole asia – ja mitä enemmän yksinkertaistat sitä, sitä vähemmän hyödyt siitä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *