4 Varoitusmerkkiä terapeutille

By | September 13, 2023

FHyvän kemian löytäminen terapeutin kanssa on samanlaista kuin seurustelu, paitsi että romanttisen vetovoiman sijaan punnitat, kuinka emotionaalisesti turvassa tunnet olevasi jonkun lähellä. Kuten treffeillä, terapeutit voivat näyttää merkkejä siitä, että he eivät ole sinulle sopivia, joita kutsutaan myös terapeutin varoitusmerkeiksi.

Tutkimukset osoittavat, että terapeuttinen suhde on tärkein tekijä henkilön edistymisessä ohjauksessa. Siksi oikean psykoterapeutin löytäminen on äärimmäisen tärkeää.

Merkkejä siitä, että terapeutti ei vain tee sitä

Oikean terapeutin kanssa sinulla on toivottavasti hyvä suhde ja tunnet olosi turvalliseksi, joskus haasteena ja mukana prosessissa. Mollie Spiesman, LCSW, yksityislääkärin psykoterapeutti, sanoo, että jos tunnet olosi epämukavaksi, sinua tuomitaan tai epäröit paljastaa henkilökohtaisia ​​tietojasi, sinun tulee kysyä itseltäsi, tuntuisitko siltä kenen tahansa terapeutin kanssa, vai onko se vain terapeutille ominaista. ketä näet.

Jos olet uusi terapiassa, yritä antaa itsellesi muutama istunto, jotta voit tottua siihen ennen tilanteen arvioimista. “Terapian aloittaminen voi tuntua haavoittuvalta ja pelottavalta, ja terapeutti on kirjaimellisesti muukalainen”, selittää Lou Ursa, LMFT, Kalifornian terapeutti. “Saatat tarvita enemmän aikaa heidän kanssaan tunteaksesi olosi mukavaksi.”

Kun harkitset tunteitasi uutta terapeuttia kohtaan, hyödyllinen ero on tunnistaa kokemasi epämukavuuden tyyppi. Terapiassa on usein kyse epämukavuuden kohtaamisesta, selittää Morgan Pommells MSW, traumaterapeutti Torontossa Ontariossa. “Tuottavan epämukavuuden, joka johtaa kasvuun ja näkemykseen, ja tuottamattoman epämukavuuden välillä, joka tuntuu jatkuvasti hämmentävältä tai epäsynkroniselta tarpeidesi kanssa”, Pommells sanoo.

Osallistumisesi istuntoon voi myös olla merkki siitä, sopiiko suhde tai lähestymistapa hyvin. “Jos olet välinpitämätön istunnoissa, sinulla on jatkuvasti vaikeuksia osallistua tai tunnet itsesi usein etääksi tai erottuneeksi, tämä voi viitata siihen, että terapiatyyli ei toimi sinulle”, Pommels sanoo.

Kuten seurustelussa, kaikki eivät sovi sinulle. Tämä ei välttämättä tarkoita, että jollain on punaiset liput, mutta ansaitset jonkun, jonka kanssa tunnet voivasi olla oma itsesi. Pommels sanoo, että vivahteet, kuten terapeutin ymmärtämättömyys huumoristasi, voivat vaikuttaa sinuun, että sinut nähdään ja kuullaan terapiahuoneessa.

Terapeuteilla on erilaisia ​​kommunikointityylejä, ja saatat tulla paremmin toimeen jonkun kanssa, joka on tylsä, lempeä, kuuntelee suurimman osan ajasta tai antaa yhtä paljon palautetta sen mukaan, kuinka usein jaat. Nämä tarpeet perustuvat suurelta osin henkilökohtaisiin mieltymyksiin.

Lisäksi terapeutin modaliteetti tai terapeuttinen lähestymistapa, kuten: Jotkut hoidot, kuten kognitiivinen käyttäytymisterapia (CBT), eivät välttämättä ole sinulle sopivimpia. Ei ole olemassa yksikokoisia menetelmiä, ja niiden tehokkuus voi vaihdella henkilön oireiden tai käyttäytymisen mukaan. Jos et edisty tai oireesi pahenevat, nämä voivat olla merkkejä siitä, että lähestymistapa ei ole sopiva.

Vaikka terapeutilla olisi erinomainen koulutus ja pätevyys, ne eivät välttämättä sovi hyvin, jos sinusta tuntuu, että terapeutin agenda on ristiriidassa sen kanssa, mitä toivot terapialta saavan, Ursa huomauttaa. Vaikka on yleensä hyvä idea olla avoin uusille näkökulmille, sinun pitäisi tuntea, että terapeutti kohtelee sinua ikään kuin tuntisit itsesi parhaiten (koska sinä tiedät!).

Jos sinulla ei ole suoraa syytä, miksi terapeutti ei liity mukaan, sekin on okei. “Joskus se on vain sisäinen tunne, että se ei ole oikein”, Spiesman sanoo.

Terapeutin punaiset liput

Joskus terapeutit voivat harjoittaa käyttäytymistä, joka ei sovi istuntoihin. Toisin kuin viestintätyyli tai terapeuttinen lähestymistapa, joka saattaa sopia muille asiakkaille, jotkin toimet eivät sovi kliinikon etiketin mukaan.

Liiallinen itsensä paljastaminen

Vaikka terapeutti, joka jakaa ajoittain asiaankuuluvan henkilökohtaisen anekdootin, voi olla sopiva ja jopa hyödyllinen yhteisten kokemusten normalisoinnissa, jatkuva itsensä paljastaminen, varsinkin kun se ei ole relevanttia, on punainen lippu. Terapiassa pitäisi olla asiakas, ei terapeutti, Pommells sanoo.

Tee tunteesi mitättömäksi

Mukava oivallus monille terapiaan käyville on, että tunnekokemuksesi on pätevä. Kun terapeutti mitätöi tai hylkää tunteesi, se on antiterapeuttista. Erityisesti koska terapeutti on valta-asemassa, tämä toiminta voi aiheuttaa merkittävää haittaa.

Toistuvia peruutuksia tai haamukuvia

Terapeutit kohtaavat inhimillisiä kokemuksia, kuten perheen hätätilanteita tai auton hajoamisen, Pommells sanoo. Jos kuitenkin peruutuksia tapahtuu usein tai viestintä on epäluotettavaa, kuten sähköpostit, jotka eivät vastaa, tämä heikentää kykyä luottaa kyseiseen henkilöön. Luottamus terapiaan on avainasemassa.

Vie liikaa tunnetilaa

Jos terapeutti vie liikaa tunnetilaa, hän saattaa näyttää tunteita, jotka eivät sovi istuntoon tai tehdä sisältöä itsestään.Kun terapeutti näyttää tunteita tai jopa itkee kanssasi istunnon aikana, se voi joskus olla uskomattoman parantavaa. Mutta jos terapeutti vuodattaa kaikki kyyneleensä istunnon aikana, se on todennäköisesti punainen lippu. Terapeutin tehtävä on käsitellä tunteitasi, Pommells sanoo.

“On tärkeää, että et järkytä itseään sanomalla itselleen, että se ei ole tärkeää tai että olet liian herkkä”, Ursa sanoo. Jos huomaat punaisen lipun terapeutilta, ensimmäinen askel on keskustella siitä hänen kanssaan henkilökohtaisesti tai sähköpostitse. Heidän vastauksestaan ​​riippuen saatat nähdä heidät edelleen, kun he käsittelevät ongelmia. Muuten voit halutessasi ottaa yhteyttä toiseen terapeuttiin.

Kun terapeutin punaiset liput ylittävät rajan epäeettiselle käytökselle

Epäeettiseen käytökseen kuuluvat seksuaaliset tai romanttiset suhteet asiakkaiden kanssa, luottamuksellisuuden loukkaaminen tai asiakkaiden tai heidän vakuutusyhtiöiden tahallinen huijaaminen, Pommells selittää. Myös tuomitsevaa asennetta henkilön identiteettiä kohtaan tai kulttuurisen herkkyyden puutetta pidetään epäeettisenä.

“Nämä tilanteet johtavat terapeuttien lisenssin peruuttamiseen tai pitkäaikaiseen keskeyttämiseen”, Pommels sanoo. Jos huomaat terapeutin epäeettistä käytöstä, voit keskeyttää istunnot ja ilmoittaa niistä lupalautakunnalle, Pommels sanoo. “Lisenssitaulut vaihtelevat osavaltioittain, ja ne löytyvät nopealla Google-haulla”, Ursa selittää.

Punaisten lippujen ja epäeettisen käytöksen lisäksi joskus ihmissuhdedynamiikka terapeutin kanssa ei vain sovi yhteen, Pommells sanoo.

”Se ei välttämättä heijasta huonosti terapeuttia tai itseäsi, se on vain osa ihmissuhteita. Ja jos niin tapahtuu, on hyvä tunnustaa se ja etsiä terapeutti, joka mielestäni sopii sinulle paremmin”, Pommels sanoo.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *