3 ratkaisua matkaummetukseen ja sen syihin

By | September 17, 2023

AVaikka oletkin innoissasi tulevista matkoista, on yksi matkamuisto, johon et halua päätyä: matkaummetus. Vaikka se on yleistä, eikä siitä yleensä ole syytä huoleen, lomalla pidättäytyminen voi varmasti tuntua epämukavalta, minkä vuoksi kannattaa olla aktiivinen Ennen Olet kadulla.

Ennakkosuunnittelu ei kuitenkaan aina ole itsestään selvää. Jos olet juuri palannut lomalta ja etsit tapoja nopeuttaa kylpyhuonematkoja, voit käyttää muutamia ravintoloiden hyväksymiä vinkkejä saadaksesi asiat liikkeelle mahdollisimman nopeasti.

Tule tutustumaan matkailijoiden ummetuksen ehkäisyyn ja parantamiseen. Lääkäri Bharat Pothuri, MD, gastroenterologi Memorial Hermannissa Houstonissa, Texasissa.Miksi matkalla esiintyy ummetusta?

Tavalliset ummetuksen syyt – mukaan lukien, mutta niihin rajoittumatta – huonot ruokailutottumukset, nestehukka, sairaudet ja jopa stressi – pätevät, mutta matkustaminen voi lisätä (anteeksi sanapelikaskadi) juhlien kakkakipua. Ensinnäkin ruokailutottumuksiimme vaikuttaa usein, kun olemme uudessa ympäristössä ja tavanomaiset rutiinimme häiriintyvät. “Kun olemme lomalla, meillä on tapana syödä ruokia, jotka sisältävät enemmän rasvaa ja yleensä vähemmän kuitua”, selittää Dr. Pothuri. Lisäksi “meillä on tapana syödä satunnaisesti, epäsäännöllisin väliajoin, mikä on ristiriidassa ennustettavien, suunniteltujen aterioiden kanssa kotona.”

Jotkut meistä myös juovat enemmän alkoholia kuin tavallisesti. Me voimme Myös Yritä sopeutua uuteen aikavyöhykkeeseen juomalla ylimääräinen kuppi tai kaksi kahvia – molemmat voivat lisätä nestehukkaa. “Tavallisten ja säännöllisten liikuntarutiinien puute sekä lisääntynyt stressi ja unihäiriöt voivat myös edistää ummetusta”, lisää tohtori. Pothuri lisäsi.

Matkustusummetuksen riski voi olla suurempi, jos matkustat pitkiä aikoja etkä nouse liikkumaan. Saatamme unohtaa juoda tarpeeksi vettä tai tietoisesti päättää olla juomatta niin paljon vettä välttääksemme kylpyhuoneen käytön lentokoneessa tai ylimääräisiä varikkopysähdyksiä tiematkalla.

3 vinkkiä matkaummetuksen lievittämiseen

“Voi kestää muutaman päivän tai jopa viikon ennen kuin keho toipuu matkaummetuksesta”, kertoo Dr. Pothuri kanssa. Normaali ruokavaliosi ja elämäntapasi – mukaan lukien H2O:n, kofeiinin ja kuidun saanti – vaikuttavat suuresti siihen, kuinka kauan kestää palautua normaalille kehon perustasolle. Lisäksi tyypilliset ulostemallisi ja suoliston liikkeiden tiheys vaikuttavat väistämättä asiaan.

“Voi kestää muutaman päivän tai jopa viikon ennen kuin keho toipuu matkaummetuksesta”, kertoo Dr. Pothuri kanssa.

Se, mitä syöt, juot ja teet ollessasi poissa kotoa, vaikuttaa myös palautumisaikaan matkan jälkeen. Vaikka sinun pitäisi ehdottomasti rentoutua ja nauttia matkastasi, voit olla varovaisempi välttääksesi laukaisimia ja priorisoida seuraavia vinkkejä Ennen Mene kotiin, jos olet jo altis ummetukselle.

1. Kosteuta niin kuin tarkoitat

“Meidän pitäisi pyrkiä juomaan 100 unssia vettä päivittäin”, sanoo tohtori. Pothuri. Matkustaminen voi pahentaa nestehukkaa ja ummetusta, varsinkin kun lennät, harjoittelet voimakkaasti, hikoilet voimakkaasti tai oleskelet korkealla. Sinun tulee kuitenkin olla erityisen varovainen pitääksesi silmällä veden (ja elektrolyytin) saantia.

2. Nauti kuidusta

“Syö tasapainoista, terveellistä, runsaasti kuitua sisältävää ruokavaliota ja vähintään kahdesta kolmeen annosta hedelmiä ja vihanneksia joka päivä”, gastro neuvoo. DR. Pothuri sanoo, että meidän tulisi pyrkiä saamaan 25-30 grammaa joka päivä, mieluiten ruoan kautta, mutta tarvittaessa myös lisäravinteiden kautta. Monet tuotteet sisältävät sekä liukoista että liukenematonta kuitua. Jos kuitenkin päätät täydentää, kiinnitä huomiota edelliseen (joka sisältää psylliumin ja pektiinin), koska ne voivat lyhentää kulkuaikaa ja lievittää ummetusoireita.

PS: Jos syöt enemmän kuitua, sinun on juotava enemmän vettä suoliston toiminnan tehostamiseksi ja suoliston toiminnan helpottamiseksi (ja ah, niin tyydyttäväksi). Mitä halukkaammin luotat tähän dynaamiseen kaksikon käyttöön, sitä todennäköisemmin toivut matkan jälkeisestä ummetuksesta hetkessä.

3. Liikuta kehoasi

Saadaksesi *asiat* liikkeelle, saa asiat liikkeelle. “Suosittelen potilaille aktiivista elämäntapaa, joka sisältää 30 minuuttia kardioharjoitusta vähintään kolmesta neljään kertaa viikossa”, tohtori päättää. Pothuri.


Well+Good artikkelit viittaavat tieteellisiin, luotettaviin, ajankohtaisiin ja vankoihin tutkimuksiin jakamamme tiedon tueksi. Voit luottaa meihin matkallasi kohti hyvinvointia.

  1. Diaz S, Bittar K, Mendez MD. Ummetus. [Updated 2023 Jan 31]. Julkaisussa: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 tammikuu –

  2. Duboc H, Coffin B, Siproudhis L. Vuorokausirytmien ja suoliston motiliteettihäiriöt: katsaus taustalla oleviin mekanismeihin ja niihin liittyviin patologioihin. J Clin Gastroenterol.

  3. Xu L, Yu W, Jiang J, Li N. [Clinical benefits after soluble dietary fiber supplementation: a randomized clinical trial in adults with slow-transit constipation]. Zhonghua Yi Xue Za Zhi. 30. joulukuuta 2014;94(48):3813-6. Kiinalainen. PMID: 25623312.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *